fredag 2 september 2011

Nästan som ett aprilskämt...

Läst i dagens tidning.

Nu ska fotgängarna räknas

Just nu efterlyser stadsbyggnadsförvaltningen studenter som vill räkna fotgängare i Helsingborg. Projektet är en del i ”Stråk och mötesplatser” som syftar till att skapa en attraktivare stadskärna.

Det fina Norr. På affärsstråken kring Kullagatan passar det sig inte att ha berusade och hemlösa människor. Sedan systemet på Söder stängde har handlarna börjat oroa sig för att ett ha ett nytt och mindre köpstarkt klientel utanför sina butiker.


Den 28 september punktmarkeras Helsingborg på ett trettiotal platser av så kallade fotgängarräknare. Uppdraget går ut på, som namnet skvallrar om, att föra statistik över antalet fotgängare som passerar men också i vilken riktning de rör sig.

– Vi täcker in hela stadskärnan och mer därtill under åtta timmar, säger Linda Bermin, trafikplanerare på strategisk planering på stadsbyggnadsförvaltningen.

Fotgängarräkningen ingår i projektet ”Stråk och mötesplatser” som ämnar till att lyfta statusen för fotgängare i stadsbilden.

– Ofta läggs fokus på bil- och cykeltrafikanter. Vi behöver bli bättre på att studera hur människor rör sig till fots för att kunna utveckla stadskärnan, göra den mer levande och mer attraktiv,

Analysen över hur folk rör sig ska tas i beaktning inför långsiktiga investeringar i staden, men kan också användas för att identifiera mindre "felande länkar".

– Det kan egentligen vara vad som helst. Vi kanske upptäcker att det saknas ett bra sätt att ta sig över Drottninggatan,

Projektet startade i våras och planerades att vara klart till den kommande våren. Nu har slutdatumet emellertid skjutits fram till hösten 2012.

– Vi samarbetar med Citysamverkan som räknar antalet passerande på Kullagatan med hjälp av värmekameror. De ska utöka sina räkningar till Gamla stan och Söder och det underlaget vill vi gärna få med


.


6 kommentarer:

Ingrid sa...

Det låter väl vettigt!!

Jag hoppas att allt är bra med dig och Carin!

Varm kram och en önskan om en fin helg!

/Ingrid

Om oss sa...

Allt är bra här, jag har bara lite problem med balansen.

En trevlig helg till dig och Åke!

Kramar

Gunnar Deckare sa...

Dom gjorde samma sak i Malmö för några år sen.Vi blev räknade.

Hoppas att allt är bra med er! vi har det bra. Bitte stortrivs på sin målarkurs på Kyrkeruds folkhögskola.

Trevlig helg!

Om oss sa...

Och jag som trodde att det var ett aprilskämt!
Kul att Bitte trivs med sin kurs, målarkurser är mycket trevliga, jag har själv gått på många sådana kurser.

Ha en trevlig helg!

Agneta sa...

God kväll i stugan!
Håller med dig, det låter som ett skämt! För att få reda på om det är problem med att korsa en gata så har väl stadsplaneraren ögon att se med?
Sedan undrar i alla fall jag hur man ska veta om det inte är samma människor som går fram o tillbaka, in o ur olika butiker! Ska man shoppa, äta lunch på stan så rör man sig ju i samma område korsar gator flera ggr. Hur ska den räkningen gå till då?

Hoppas du kan få komma till en läkare som rättar till balansproblemet om det handlar om kristaller i öronen! Sådant går att åtgärda av en specialist på öronmottagningen.
Krya på dig
Kram, Agneta

Om oss sa...

Ja, det verkar korkat, vi får se resultatet om drygt ett år.
Öronkristallerna gör precis vad dom själva vill, just nu är jag ganska stabil.

Ha en skön söndagskväll!

Kramar