onsdag 15 juni 2011

Spökhistoria

När egna ord saknas får man ta pressen till hjälp! Här en
SPÖKHISTORIA

Läste i dagens Trelleborgs Allehanda:

"När konstnären Johan Falkman målar ett fiktivt porträtt av "Ehrenbuschspöket" , på uppdrag av Trelleborgs kommun, blir det skådespelaren Börje Ahlstedt som står modell.
Porträttet målas i sommar och ska ingå i en större samling som Falkman ska ställa ut i Mexiko nästa år, och även dokumentera i en bok. Bilden av domare Ehrenbusch, som sägs rida över Söderslätt varje julaftonsnatt, dragen av svarta hundar, ska därefter placeras offentligt i Trelleborg."

Det var med en lätt rysning jag som barn läste om:
Joakim Ehrenbusch (1642-1699), som gav upphov till Trelleborgs förmodligen mest kända spökhistoria, var en storman på forna tiders Söderslätt och bosatt på Rydsgårds herrgård i Västra Tommarp.

Här följer:
Sägen om Ehrenbuschs julresa

Godsherren Joakim Ehrenbusch blev ägare till Rydgård 1683 och om honom finns det bland annat en sägen om en resa på julnatten från Malmö hem till hans huvudsäte Rydsgård.

Efter gästabudet på Malmöhus slott där Ehrenbusch varit gäst hos generalguvernören Rutger von Ascheberg for han hem till Rydsgård med sin släde i julnatten. Mycket snö hade fallit och vägen var svårframkomlig. Därför valde han att köra söderut ned till kusten för att åka på strandkantens is till Abbekås och därifrån ta sig norrut hem till Rydsgård.

Trött och mätt efter det präktiga julkalaset, somnade han i släden och vaknade inte förrän han kommit ut till havs, söder om Stavsten. Där var det så strömt att isen brast och hela ekipaget hamnade i vattnet. Ehrenbusch trodde att hans sista stund hade kommit, och anropade vår Herre om hjälp. Om han klarade sig med livet i behåll lovade han att skänka två gårdar till Trelleborgs kyrka. Som han uttalat löftet, kom skacklarna till hans släde upp ur vaken. Ehrenbusch grep tag om slädens skacklar och lyckades med deras hjälp ta sig upp och skyndade sig sen in mot land för att inte frysa ihjäl.

Han klarade sig helskinnad ur äventyret men uppfyllde inte hela löftet. Istället för att som utlovat donera två gårdar donerade han endast en gård till kyrkan.

Sägnen berättar att som straff för att han bröt sitt löfte till vår Herre måste Ehrenbusch varje julnatt fara hem till Rydsgård och ändra sitt donationsbrev. När Ehrenbusch ska besöka Rydsgård spänns hans kista ovan på slädens skacklar vilka släpar i marken. Han får inte frid i sin grav förrän löftet är uppfyllt.

Ehrenbusch ligger sedan 300 år begraven i ett gravkor i Trelleborgs kyrka där man också kan beskåda slädskacklarna som står lutade mot väggen.

Det sägs att varje julnatt slås porten upp till kyrkan och ut åker Ehrenbusch på sin kista, dragen av svarta hästar, eller enligt somliga, svarta hundar. Innan solen går upp måste han hinna till sitt gamla gods Rydsgård och tillbaka igen och färden går därför i blixtrande fart.

Ha det gott!

6 kommentarer:

Ingrid sa...

Det var en spännande historia!

Kram Ingrid

Om oss sa...

Den duger fortfarande! Ha,ha.

Kramar!

Agneta sa...

God kväll i stugan!
Tänk ändå vad man kan hitta på, ingen dålig historia inte.
Kram, Agneta

Om oss sa...

God kväll själv!

Ja, vad gör man när de dagliga händelserna tryter.

Kramar!

Gunnar Deckare sa...

Ryser!

Vilken härlig spökhistoria. Den har jag inte hört förut.

Om oss sa...

Lustigt att du inte läst den, som läser så många deckare!